מה זו שנת מס ואיך היא משפיעה על חישוב מס הכנסה?
חישוב ההכנסות והחובות שלכם, בין אם אתם שכירים או עצמאים (ולא משנה אם בעלי עסק קטן או גדול), מתבצע לאורך תקופה שנקראת "שנת מס" – תקופה שמתחילה ב-1 בינואר ומסתיימת בסוף דצמבר.
עצמאים למשל, נדרשים לשלם במהלך שנת המס מקדמות, ואם יתברר ששילמו מס עודף, הם יוכלו לקבל החזר לאחר הגשת דוח שנתי.
לפני הכל – מה זה תיאום מס ואיך הוא עושה לנו סדר בתשלום המיסים?
תיאום מס הוא הליך שמבצע עובד עם הכנסות ממספר מקורות. תיאום מס נועד לחשב במדויק את תשלומי המס לאורך שנת המס הספציפית, בהתבסס על ההכנסות המגיעות מכלל מקורות ההכנסה של מגיש הבקשה.
על ידי ביצוע תיאום מס, תוכלו להבטיח שהכנסותיכם יחושבו בהתאם למדרגות המס הנכונות, מבלי לחשב כל מקור הכנסה בנפרד באופן שעלול להוביל לתשלום מס עודף.
כשאנחנו מדברים על תיאום מס, אנחנו מתייחסים לאירועים רלוונטיים שהתרחשו לאורך שנת המס המדוברת – בחלק מהמקרים האירועים חופפים זה לזה, ובחלקם לא.
נשמע מורכב מדי? בואו נראה איך זה עובד בפועל
ירדן עובדת כסייעת לרופא וטרינר בימים ראשון עד חמישי. יום אחד היא שומעת שבחנות הסריגה השכונתית שלה מחפשים עובדת לימי שישי, ומחליטה להגיש מועמדות. ירדן מתקבלת ומתחילה לעבוד גם בחנות הסריגה אחת לשבוע, מה שאומר שלאורך השנה יש לה הכנסות משני מקורות שונים.
בשלב מסוים, ירדן שמה לב שהמס שמנוכה מהמשכורת השנייה שלה גבוה ממה שציפתה. לאחר ייעוץ מקצועי, היא מבינה שהסיבה לכך היא העובדה שלא הגישה בקשה לתיאום מס.
במצב כזה, חישוב המס בוצע בנפרד לכל מקור הכנסה, בלי להתחשב בהכנסתה הכוללת. לכן במקום ליהנות ממדרגות מס נמוכות על ההכנסה השנייה, ירדן חויבה במס גבוה כברירת מחדל.
החדשות הטובות הן שירדן עדיין יכולה להגיש בקשה להחזר מס, ולקבל חזרה את הסכום העודף שנוכה ממשכורתה. אבל אילו הייתה מגישה מראש בקשה לתיאום מס, המס היה מחושב באופן שהיה מאפשר לה לשמור על הכסף שלה ולהימנע מתשלום מס עודף מלכתחילה.
בסעיפים הבאים נעזור לירדן, ולכל מי שנמצא במצב שלה (עם מספר מקורות הכנסה), להבין לא רק מתי צריך לעשות תיאום מס, אלא גם איך עובד תיאום מס, וכמובן גם איך לעשות תיאום מס באופן ידידותי ויעיל.
אז מי צריך לעשות תיאום מס?
ייתכן שתופתעו לגלות שהשאלה איך עושים תיאום מס רלוונטית לישראלים רבים. ביצוע תיאום מס רלוונטי בין היתר לעובדים ועובדות שמועסקים במספר מקומות עבודה באותה שנת מס; לכאלה שהחליפו מקום עבודה לאורך השנה; לשכירות ושכירים שקיבלו הכנסה מכמה מקורות לאורך השנה, כולל דמי אבטלה או דמי לידה; וגם לעובדים שכירים שמקבלים נקודות זיכוי והקלות מס.
חשוב לשים לב שהנושא נוגע לא רק לעובדים עד גיל פרישה, אלא גם אחריו. גמלאים שממשיכים לעבוד בזמן שהם מקבלים פנסיה, נחשבים כמי שמקבלים שני מקורות הכנסה. כך שבשביל להימנע מניכוי מס הכנסה מירבי, עליהם לבצע תיאום מס לגמלאים.
קיימים גם דגשים פרטניים הנוגעים להליכי תיאום מס לחיילים משוחררים ולבוגרי שירות לאומי, שכן אוכלוסיות אלו זכאיות לנקודות זיכוי למשך תקופה ממועד סיום השירות. רבים מהצעירים בגיל הזה עובדים בעבודות זמניות או מחלקים את זמנם בין כמה משרות חלקיות, ולכן באפשרותם להגיש בקשה לתיאום מס בשביל להימנע מתשלומי מס גבוהים.
ומה לגבי עצמאים? התשלום של עצמאים למס הכנסה מתבצע לאורך השנה באמצעות מקדמות, ומחושב בדו"ח השנתי המוגש למס הכנסה. לכן אם לאחר סיום השנה מתברר ששילמו מקדמות גבוהות מהנדרש, באפשרותם לקבל החזר.
במקרה של אדם עצמאי שעובד כשכיר במקביל, נדרש לבצע תיאום מס במטרה למנוע מצב של חיוב לא מדויק.
מתי עושים תיאום מס?
עקרונית, ניתן לבצע תיאום מס לאורך כל השנה, אבל לרוב נהוג לעשות זאת בתחילת שנת המס או כשמתרחש שינוי רלוונטי. שינוי כזה יכול להיות החלפת משרה, התחלת עבודה נוספת, קבלת קצבה וכדומה.
בואו נדבר במספרים (או: מאיזה סכום עושים תיאום מס?)
אחרי שהבנו מי צריך לעשות תיאום מס, הגיע הזמן להתייחס לשאלה מאיזה סכום צריך לעשות תיאום מס. התשובה היא שניתן לבצע תיאום מס בכל מקרה בו יש הכנסה נוספת, בין אם היא ממעסיק אחר או ממקור הכנסה נוסף.
אז איך מחשבים תיאום מס? חישוב תיאום מס מתבצע על ידי חיבור כל מקורות ההכנסה והחלת מדרגות המס הרלוונטיות על הסכום המצטבר, תוך התחשבות בזיכויים ובהקלות שמגיעות לעובד הספציפי.
במקרה של הכנסה נמוכה, ייתכן שתקבלו פטור מניכוי מס או ניכוי מופחת. עם זאת, גם במקרה כזה חשוב לבצע את תהליך תיאום המס, אחרת עלול להתבצע ניכוי מס לפי שיעור מרבי.
אם תרצו להעריך כמה מס ינוכה מהשכר שלכם בהתבסס על נקודות הזיכוי שאתם זכאים להן, תוכלו להשתמש בסימולטור תיאום מס שבאתר רשות המסים.
איך מבצעים תיאום מס בפועל?
מי שלא מעוניין לבצע את התהליך לבד, יכול להיעזר במייצג (יועץ מס או רואה חשבון) שיבצע את הפעולה עבורו ויספק את האישורים הדרושים שמתאימים למסירה למעסיק.
עם זאת, ניתן גם לעשות תיאום מס באופן עצמאי, באחת משתי דרכים: לבצע תיאום מס מקוון באינטרנט בלי לצאת מהבית, או לחלופין לפנות אל פקיד שומה במשרדי רשות המסים.
ואיך עושים תיאום מס באינטרנט? בקלות! עריכת תיאום מס באינטרנט מתאפשרת בהתחברות לאזור האישי באתר רשות המסים.
לאחר ההתחברות, תתבקשו להזין את כל מקורות ההכנסה שלכם, למלא את הפרטים הנדרשים בטופס תיאום מס מקוון, ולצרף מסמכים נוספים במקרה הצורך.
עם סיום הטיפול בבקשה, יחושבו שיעורי המס הרלוונטיים ויופק עבורכם אישור תיאום מס שניתן להציג למעסיק או לרואה החשבון.
אם אינכם מעוניינים לבצע תיאום מס באינטרנט, תוכלו לפנות אל פקיד השומה באזור מגוריכם (תיאום מס ירושלים, תיאום מס באר שבע וכדומה). לצורך כך כמובן יש לזמן תחילה תור במשרדי רשות המסים, ניתן לקבוע תור למשרדי רשות המיסים באמצעות אפליקציית myvisit, או במרכז המידע של רשות המסים בטלפון 4954*.
לאחר ביצוע תיאום המס, ובמקרה של שינויים שמשפיעים על מדרגת המס, כמו למשל שינויים בהכנסות או במקום העבודה, ניתן לבצע עדכון תיאום מס באופן מקוון ולמלא את הפרטים מחדש באותו האופן.

מה צריך בשביל תיאום מס?
חישוב תיאום מס מתבסס על שני פרמטרים עיקריים: סך ההכנסות, לצד נקודות הזיכוי והקלות המס האישיות.
אם אתם מבצעים תיאום מס אונליין, תתבקשו להציג תלושי שכר ואישורים על הכנסות אחרות, מספרי תיקי ניכויים של המעסיקים, מסמכים שרלוונטיים למי שזכאי לקבל נקודות זיכוי והטבות וכדומה. ייתכן שתגלו שחלק מהנתונים שלכם כבר מוזנים במערכת רשות המסים בהתבסס על מידע קודם.
מי שמעוניין להגיע לתיאום המס מוכן, יכול להוריד את טופס 116 תיאום מס ולמלא אותו מראש.
עצמאים יתבקשו לצרף נתונים בנוגע להכנסות העסק, ולכן יכולים להסתייע בנתונים המופיעים במערכת החשבוניות הדיגיטליות שלהם.
מערכת כזו, כמו מערכת החשבוניות הדיגיטליות של Hyp, מאפשרת לעצמאים ולבעלי עסקים לרכז את הכנסותיהם באופן מסודר, להציג סיכום מדויק של כל הנתונים ולהפיק דוחות בלחיצת כפתור.
מערכת החשבוניות של Hyp יעילה מאוד גם במקרה של עבודה מול מייצג, כיוון שהיא מאפשרת להעביר אליו את כל המידע באופן דיגיטלי (ואפילו בצורה אוטומטית, אם תעדיפו) – וכך חוסכת זמן וטעויות.
כמה מילים על מעסיק ראשי ומשני בתיאום מס
כחלק מתהליך ביצוע תיאום מס, בדרך כלל תצטרכו להצהיר מי "המעסיק הראשי" שלכם ומי "המעסיק המשני". הצהרה זו נחוצה כדי לחשב את חבות המס באופן מדויק.
המעסיק הראשי יהיה בדרך כלל מקום העבודה הקבוע, שהשכר בו מהווה את עיקר ההכנסות. דרך מעסיק זה ניתן יהיה לממש את נקודות הזיכוי והקלות מס נוספות.
במקרים מסוימים ההגדרה של מעסיק ראשי ומשני תיקבע באופן שונה, כמו למשל במקרה של שכיר שמקבל פנסיה מוקדמת. במקרה כזה, הפנסיה עשויה להיחשב כהכנסה משנית.
אם אינכם בטוחים מהן ההנחיות הנוגעות אליכם וכיצד למלא את ההצהרה, מומלץ להתייעץ עם מוקד רשות המסים או עם פקיד השומה באזורכם.
ביטול תיאום מס הכנסה
מה עושים אם כבר ביצעתם תיאום מס הכנסה, אבל אז הפסקתם את עבודתכם במקום העבודה הנוסף? שאלה מעולה. כדי לוודא שניכוי המס יהיה מדויק, כדאי לעדכן את הנתונים באופן מסודר. ניתן לעשות זאת באופן מקוון, על ידי התחברות לאזור האישי באתר רשות המסים ומעקב אחר ההנחיות באזור עדכון הפרטים.
אם אינכם בטוחים כיצד לעשות זאת, מומלץ לפנות אל המוקד של רשות המסים.
עובדים המלווים על ידי מייצג (יועץ מס או רואה חשבון), יכולים כמובן להתייעץ איתו על מנת להימנע מטעויות.
בנוסף, חשוב לעדכן גם את המעסיק הקיים על כך שהפסקתם לעבוד אצל מעסיק נוסף, כדי לאפשר לו לנכות מיסים על סמך המידע העדכני והתקף ביותר.
שימו לב, אם העברתם את העדכון רק בדיעבד וכבר נוכו מכם מיסים עודפים, באפשרותכם להגיש בקשה להחזר מס דרך אתר האינטרנט של רשות המסים.
לסיכום
במציאות שבה איש לא רוצה לפספס הזדמנויות תעסוקה חדשות, היכרות עם השלבים הנדרשים בהיבטי מיסוי היא ללא ספק מומלצת.
הגשת תיאום מס היא תהליך שכדאי ואפילו חשוב להכיר, שכן היא יכולה לחסוך זמן, כסף, ולהקל על ההתנהלות שלכם מול מס הכנסה.
אחד האתגרים העיקריים של עובדים המבקשים לבצע תיאום מס הוא איסוף המידע המלא בנוגע להכנסות שלהם. עם זאת, מאז כניסתן לשימוש של מערכות חשבוניות דיגיטליות – גם השלב הזה הפך להרבה יותר יעיל ונוח.
אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר כדי ללמוד כיצד מערכת כזו יכולה לסייע לכם, וגם להכיר מבחר פתרונות נוספים שיאפשרו לכם לחסוך זמן על הליכים בירוקרטיים, ולהתמקד במה שחשוב באמת – העסק שלכם.