לפני שמתחילים – מה זה דור 2?

דור 2 הוא הדור השני של רשתות הסלולר. הטכנולוגיה הושקה בפינלנד בשנת 1991, והגיעה אלינו לארץ מספר שנים לאחר מכן, עוד לפני תקופת החיפושים בגוגל.

בזכותה עברנו לראשונה מתקשורת סלולרית אנלוגית לתקשורת דיגיטלית – מה שאיפשר לבצע שיחות בצורה יציבה יותר, לשלוח הודעות SMS, ובהמשך גם הודעות מולטימדיה (MMS).

רשתות סלולרי דור 2 היוו קפיצה טכנולוגית משמעותית בזמנן, ונחשבו למהפכניות ביחס לרשתות דור 1 (גם בלי חיבור לאינטרנט או תמיכה באפליקציות).

ומה זה דור 3?

דור 3, כשמו כן הוא, הוא הדור השלישי של רשתות הסלולר. רשתות דור 3 פותחו על בסיס רשתות דור 2, והציגו לראשונה חיבור סלולרי לרשת האינטרנט – מה שאיפשר להשתמש בדפדפנים, לשלוח מיילים, ואפילו לבצע שיחות וידאו.

בישראל, רשתות דור 3 נכנסו לשימוש בהדרגה – בשנת 2004 פרסה פרטנר רשתות דור 3, ב-2006 הצטרפה אליה סלקום עם רשת דור 3 UMTS, ואחריהן פרסה פלאפון רשת דור 3 בשנת 2009.

למרות השיפור מדור 2, מדובר על תקופה בה היה אפשר רק לחלום על סטרימינג, וידאו באיכות גבוהה או שימוש יומיומי ברשתות חברתיות, מה שמוביל אותנו לדור 4.

אז מה ההבדל בין דור 2 ו-3 לדור 4?

ברוכים הבאים לדור 4 (4G), עם יכולות מתקדמות וטכנולוגיה שמאפשרת לא רק שיחות טלפון ושליחת מיילים, אלא גם גלישה מהירה באינטרנט, תמיכה מלאה באפליקציות (כולל אפליקציות תשלום, כמובן), ניווט מדויק, שירותים בענן, ובעצם כל מה שאנחנו מצפים ממנו היום כשאנחנו פותחים את הטלפון (אולי מלבד משחק snake המיתולוגי).

אז אם דור 2 נתן לנו לראשונה שיחות והודעות, ודור 3 הוסיף גם חיבור בסיסי לאינטרנט, הכניסה של דור 4 למשחק הנגישה לקהל הרחב תקשורת סלולרית ברמה אחרת לחלוטין, במיוחד בכל הנוגע למהירות, ליכולות ולאיכות.

בעוד שברשתות דור 2 ו-3 אפשר להתקשר, לשלוח הודעות ולטעון עמוד אינטרנט פשוט, דור 4 תומך בכל הדרישות של העולם הדיגיטלי של היום – מהזרמת מדיה והפעלת אפליקציות ועד ביצוע תשלומים מהנייד וניהול שירותים חכמים בזמן אמת.

ואם כבר מדברים על קידמה, נזכיר במילה גם את דור 5 (5G) – רשת מתקדמת עוד יותר עם מהירויות גבוהות במיוחד, זמני תגובה כמעט מידיים, ויכולת לתמוך באינספור מכשירים במקביל.

למה בכלל מפסיקים את התמיכה בדור 2 ו-3?

במילה אחת – התייעלות.

משרד התקשורת קיבל החלטה לסגור את הרשתות הוותיקות כדי להפנות משאבים לרשתות דור 4 ו-5 המתקדמות, שמשרתות כיום מיליוני מכשירים ברחבי הארץ, לעומת כ-695 אלף טלפונים ניידים שעדיין משתמשים ברשתות דור 2 ו-3.

המשאב המרכזי שמדובר בו הוא התדרים – שטח תקשורת מוגבל, שמתחלק בין כל הרשתות הפועלות בישראל.

ככל שיש יותר רשתות מיושנות שתופסות תדרים, כך נשאר פחות מקום לרשתות החדשות, שמציעות ביצועים טובים יותר, שירותים מתקדמים, ויכולת לתמוך בכמות גדולה בהרבה של מכשירים חכמים.

בסופו של דבר, המטרה היא לפנות מקום לטכנולוגיה שמתאימה לעולם של היום, ולאפשר לכל אחד ואחת מאיתנו ליהנות מתשתיות תקשורת מתקדמות שכוללות שירותים בענן, סטרימינג, תשלומים דיגיטליים ועוד.

ולמען האמת? ישראל אפילו מצטרפת באיחור קל למגמה העולמית – מדינות רבות, כולל ארצות הברית, אוסטרליה וסינגפור, כבר סגרו לגמרי את רשתות דור 2 3, או נמצאות בעיצומו של התהליך בשנים האחרונות.

מתי מכשירים עם סים דור 2 ודור 3 יפסיקו לעבוד?

תהליך סגירת רשתות הסלולר הישנות מתרחש בהדרגה, אבל יש לו תאריך יעד ברור:
ב-31 בדצמבר 2025 תיסגר בישראל התמיכה ברשתות דור 2 ו-3 באופן סופי.

החל משנת 2026, יתאפשר שימוש במכשירים התומכים בדור 4 ומעלה בלבד. זאת לאחר שתהליך סגירת הטכנולוגיות הישנות החל כבר בשנת 2022, עם הפסקת היבוא המסחרי של מכשירים סלולריים שתומכים רק בטכנולוגיית דור 2 ודור 3, ובשנת 2023 הופסקו גם כל החיבורים החדשים לרשתות אלו.

מכשירים ישנים עם כרטיס סים דור 2 או 3 צפויים להמשיך לפעול עד סוף התקופה, אך ייתכנו ניתוקים, ירידה באיכות הקליטה או תקלות אחרות, ככל שהרשתות ייכנסו לשלבי סגירה מתקדמים.

סגירת רשתות טלפון ישנות

מה זה אומר לגבי המסופים שיש לי בעסק?

התשובה הפשוטה, גם אם היא פחות נעימה לקריאה, היא שאם יש לכם מסוף סליקה שמבוסס על תקשורת דור 2 או 3 –  הוא צפוי להפסיק לפעול בסוף שנת 2025.

לא משנה אם אתם בעלי עסק קטן, עסק גדול או אפילו מנהלים רשת סניפים – אם מסוף האשראי שלכם פועל על תקשורת דור 2 / דור 3 – כשהרשתות יתנתקו, גם המסוף שלכם יפסיק לתקשר, כלומר לא תוכלו לסלוק או לבצע עסקאות.

לכן, עוד לפני שהשנה מסתיימת, חשוב לקחת רגע ולבדוק אם הציוד בעסק שלכם מוכן לעתיד, וכך להימנע מהפתעות לא נעימות ברגע האמת.

איך אפשר לדעת אם יש לי מסוף מבוסס דור 2 או דור 3?

אם אתם לא בטוחים באיזו רשת סלולרית משתמש המסוף שלכם – אתם לא לבד. יש לא מעט מסופי אשראי שנראים דומים מבחוץ, אבל משתמשים בטכנולוגיות שונות מאחורי הקלעים.

מסופים ישנים יותר, במיוחד כאלה שפועלים בעסק כבר כמה שנים, עלולים להיות מבוססי דור 2 או דור 3, ולהפסיק לעבוד עם כיבוי הרשתות בסוף 2025.

שימו לב – אם יש לכם מסוף מדגם ICTIWL, DESK3500 או MOVE2500, יש סיכוי טוב שהוא מתבסס על דור 2 או 3, וכדאי לשקול להחליף אותו בהקדם.

לקוחות Hyp? אין סיבה שתנחשו.
הודעות יזומות כבר נשלחו ללקוחותינו שמחזיקים מסופים המבוססים על רשתות דור 2 ו-3, על מנת שתוכלו להיערך מראש עם מסוף אשראי חדש ומתקדם בהטבה מיוחדת.

לא בטוחים אם המסוף שלכם ברשימה? אפשר לפנות אלינו ונשמח לבדוק יחד אתכם – כדי שתוכלו להיערך בהתאם, עוד לפני שהרשתות מתנתקות.

אז איך נערכים לסגירת הרשתות?

אם גיליתם שמסוף הסליקה שלכם פועל על רשתות דור 2 3 – כדאי לשדרג אותו בהקדם למסוף חדש שתומך בדור 4 ומעלה, לפני סגירת הרשתות בסוף שנת 2025.

יש טעם להחליף מסוף עכשיו, או שאפשר לחכות?

כמו בהרבה שינויים טכנולוגיים – עדיף להקדים תרופה למכה (או לתקלה). ככל שנתקרב לסוף שנת 2025, הביקוש למסופים מתקדמים צפוי לגדול, וזמינות הציוד, שירותי התמיכה וההתקנות עשויה לרדת.

בנוסף, עסקים שימתינו לרגע האחרון עלולים להיתקל בהשבתה פתאומית של שירותים חיוניים, כמו סליקת אשראי, חיבור לארנקים דיגיטליים או ניהול עסקאות.

לכן מומלץ לבדוק כבר עכשיו את מצב הציוד בעסק (כולל פלאפון דור 2 או סלולר דור 3 שנמצא אצלכם מיום פתיחת העסק), ולתכנן את המעבר לדור הבא בראש שקט, בלי לחץ של הרגע האחרון.

לסיכום

רגע לפני שדור 2 ו-3 נעלמים מהעולם, חשוב לוודא שכל הציוד בעסק – מהמסופים ועד לסים בטלפון – מוכן ליום שאחרי. אם יש לכם מכשיר דור 2, פלאפון דור 2-3, כרטיס סים דור 2 או מסוף סליקה שפועל על רשתות ישנות, זה בדיוק הזמן לשדרג.

אנחנו כאן כדי לייעץ, לבדוק יחד את הצרכים שלכם, ולהציע פתרונות מתקדמים שיתאימו לעסק שלכם – לא רק להיום, אלא לשנים קדימה.

השאירו לנו הודעה בטופס צור קשר, ממש פה למטה, ואנחנו כבר ניקח את זה משם.