עלייה במע"מ

החל מה-1 בינואר 2025, המע"מ בישראל יעלה ל-18%.

השפעה על בעלי עסקים

השינוי צפוי להשפיע על מחירם של מוצרים ושירותים. עסקים שמקזזים מע"מ על הוצאות (עוסק מורשה או חברה בע"מ) יוכלו להמשיך בביצוע התהליך באותו האופן; עבור עסקים שאינם מקזזים מע"מ מהוצאות (עוסק פטור), המשמעות היא עלייה בהוצאות העסק.

לא בטוחים מה זה עוסק פטור? עוסק פטור הוא עוסק שהכנסותיו נמצאות מתחת לתקרת המחזור העדכני, ושעומד ברשימת הקריטריונים הרלוונטיים. תקרת עוסק פטור לשנת 2024 עומדת על מחזור שנתי של עד 120 אלף ₪.

מי לא יכול להיות עוסק פטור? בעלי מקצועות אשר מחויבים להירשם כעוסק מורשה ללא קשר לגובה הכנסותיהם (רופאים, אדריכלים, מרצים ועוד).

ומה לגבי השפעת השינוי במע"מ על ההכנסות? עוסק פטור לא יושפע מהשינוי, שכן הוא אינו גובה מע"מ מלקוחותיו.

גם עסקים שגובים מע"מ מלקוחותיהם אך עובדים רק מול הסקטור העסקי לא צפויים להיות מושפעים, כיוון שהלקוחות אמנם ישלמו יותר, אך גם יוכלו להתקזז על המע"מ לאחר מכן.

במקרה של עסקים שגובים מע"מ ועובדים מול לקוחות פרטיים, תידרש היערכות וקבלת החלטות בנוגע למחירים.

איך להיערך לעלייה במע"מ?

בחינת המחירים לצרכן – אם העסק שלכם גובה מע"מ ופונה ללקוחות פרטיים, חשוב שתבחנו את ההשלכות של העלאת המחיר, במטרה לקבוע אם לעדכן מחירים או להשאיר אותם כפי שהם (כלומר "לספוג" את העלייה בעצמכם). בכל מקרה כדאי לתווך לצרכנים את הנושא באופן ברור.

תכנון ההוצאות שלכם – מי שמוגדרים כעוסק פטור ואינם יכולים לקזז מע"מ, יושפעו מהשינוי ישירות. עם זאת, השינוי במע"מ עלול גם להוביל לעלייה ביוקר המחיה, מה שישפיע על הוצאות נוספות של עסקים אחרים (ולא רק עוסקים פטורים), במיוחד כאלו שאינן מוכרות לקיזוז.

הצגת מחירים עדכניים – במקרה של עדכון מחירים, חשוב כמובן לוודא שהמחירים החדשים יוצגו במועד המתאים בכל הפלטפורמות הרלוונטיות – בין אם מדובר בחנות פיזית, חנות דיגיטלית, אתר אינטרנט או כל פלטפורמה אחרת.

היערכות בהיבטי חשבוניות וניירת – גם הצעות המחיר והחשבוניות שלכם יצטרכו "להגיע ערוכות" לשנה החדשה.
לקוחות Hyp יכולים להפיק חשבוניות וקבלות בנוחות עם מערכת החשבוניות הידידותית שלנו, שמתעדכנת באופן אוטומטי בהתאם לכל שינויי המע"מ. על כל מסמך שיופק במערכת מה-1 בינואר, יוצג שיעור המע"מ העדכני. ולמקרה שתהיתם, גם הקופות הממוחשבות והרושמות שלנו מתעדכנות באופן אוטומטי, כך שאין סיבה לדאגה גם לבעלי מכשירי סליקה פיזיים.

חשבוניות ישראל

רפורמת חשבוניות ישראל, שמטרתה להילחם בתופעת חשבוניות המס הפיקטיביות, מביאה עמה הנחיות חדשות לגבי הנפקת חשבוניות.

על פי המודל החדש, החל מה-1.1.25, עסקים יידרשו לקבל מספר הקצאה ייעודי עבור חשבוניות מס בסכום שעולה על 20 אלף ש"ח.
מספר ההקצאה מונפק על ידי רשות המיסים לאחר קבלת בקשה למספר הקצאה, ולאחר שרשות המיסים תוודא שאכן מדובר בעסקה אמיתית. חשוב לשים לב כי הסכום צפוי לרדת אחת לשנה, עד ליעד של הקצאת מספר ייעודי לכל חשבונית מס בסכום של 5,000 ₪ ומעלה.

השפעה על בעלי עסקים

במקרה של חשבוניות בסכום הרלוונטי שלא יקבלו מספר הקצאה – הלקוחות שקיבלו את החשבוניות לא יוכלו לקזז מהחשבונית מע"מ כהוצאה מוכרת.

איך להיערך למודל חשבוניות ישראל?

חוששים שההנחיות החדשות יאלצו אתכם לבזבז זמן? אם יש לכם חשבון ב-Hyp, תגלו שזה לא המצב. פשוט מתחברים אל החשבון בפורטל Hyp, בוחרים ב"רישום לאתר רשות המסים", מבצעים את ההרשמה וחוזרים אל הפורטל. בוחרים שוב ב"רישום לאתר רשות המסים", ומבצעים התחברות. זה הכל!

עם כניסת עדכון החוק לתוקף, על כל חשבונית מס שתפיקו בסכום מעל 20 אלף ₪ יופיעו באופן אוטומטי שני מספרים – מספר החשבונית הרגיל ומספר ההקצאה של רשות המסים, בהתאם לאישור רשות המיסים.

רוצים לקרוא בהרחבה על החוק החדש? כל המידע לעסקים על החוק החדש של רשות המיסים מחכה לכם ממש פה.

נדגיש שנכון להיום נדרש לחדש את החיבור בין המערכות אחת לשלושה חודשים, אבל אל דאגה, אתם לא צריכים לזכור את המועד המדויק בעל פה – שבועיים לפני סיום תוקף החיבור הנוכחי נדאג לשלוח לכם תזכורת לחדש את החיבור. קלי קלות!

תזכורת חידוש חיבור רשות המיסים

קידום רפורמה בשוק האשראי לעסקים קטנים ובינוניים

אחד הנתונים המוצגים בטיוטת התוכנית הכלכלית לשנת 2025 הוא שפחות ממחצית מהעסקים הקטנים והבינוניים שהיו זקוקים לאשראי ב-2022 קיבלו את ההלוואה באופן מלא. 34% מאלו שלא קיבלו מענה, נאלצו לצמצם את היקף הפעילות ואף לסגור את העסק.

מטרת התוכנית היא לצמצם את הפערים הללו ולקדם נגישות לאשראי עבור עסקים, על ידי הרחבת מאגר נתוני האשראי הפועל כיום.

השפעה על בעלי עסקים

בהתאם לטיוטת התוכנית, הרחבת המאגר תאפשר לגופים שונים, כולל חוץ בנקאיים, להציע הצעות רלוונטיות לאשראי עבור המגזר העסקי.

איך להיערך לרפורמה החדשה?

בשלב הנוכחי מדובר בעדכון לידיעה בלבד, שיכול לעזור לעסקים קטנים ובינוניים לתכנן את צעדיהם העתידיים. השינוי עצמו עדיין לא יצא לפועל, ונקבע כי הכללים להקמת המאגר לעסקים ייקבעו עד סוף שנת 2025 (לפי הטיוטה – לכל המאוחר עד ה-1 בינואר 2026).

רישוי עסקים

עסקים העומדים בקריטריונים הרלוונטיים של רשות הרישוי הארצית יכולים לפתוח עסק במסלול מקוצר – תוך שהם מקבלים היתר מזורז, טרם קבלת הרישיון הרגיל.
עד ה-1.1.2025, גם עסקים שכבר פועלים ללא היתר או רישיון עסק יכולים להגיש בקשה במסלול מקוצר, כל עוד סוג העסק עומד בקריטריונים למסלול כזה.
מהראשון לינואר 2025 ייכנסו לתוקף הגבלות על מסלולי הרישוי המקוצרים, בהתאם לתיקון סעיף 6א2 לחוק רישוי עסקים.

השפעה על בעלי עסקים

עד ה-1 בינואר 2025 ניתנת לעסקים שכבר פעילים אפשרות להסדיר את מעמדם בהליך מקוצר. מתאריך זה ואילך, המסלולים המהירים לא יהיו רלוונטיים לעסקים שכבר החלו בפעילות.

איך להיערך לשינוי?

עסקים פעילים שאין להם היתר או רישיון עסק, יידרשו להזדרז ולהסדיר את מעמדם עד סוף 2024, או לבצע את ההליך הרגיל לאחר מכן.

רפורמת עוסק זעיר

עד היום, בעל עסק קטן נדרש להתנהל כבר מהיום הראשון מול מגוון מטלות בירוקרטיות. היה עליו לא רק ללמוד על פתיחת עוסק פטור, אלא גם ללמוד מה זה מקדמות מס הכנסה ומדרגות מס, למשל, או על אילו הוצאות ניתן להתקזז. מצב זה יצר עומס שגרם להכבדה וסרבול הפעילות של עסקים קטנים, וזה עוד לפני שדיברנו על הגשת דוח שנתי…

בהתחשב בכל אלו, רפורמת עסק זעיר שנכנסת לתוקף ב-2025 יכולה להיחשב לפתרון יעיל. אבל לפני שנתייחס לפרטים שלה, חשוב להבהיר למי היא רלוונטית.

אז מה זה עוסק זעיר? רבים שואלים את עצמם מה ההבדל בין עוסק זעיר לעוסק פטור, ומניחים שמדובר בביטויים נרדפים. בעבר זה אכן היה המצב, ועוסק זעיר היה אותו הדבר כמו עוסק פטור, אך כיום קיימת הפרדה בין המושגים. המושג הראשון, עוסק זעיר, הוא בהתאם להגדרה במס הכנסה, ואילו המושג השני, עוסק פטור, הוא בהתאם להגדרה במע"מ.

במצב כזה, גם עוסק מורשה עשוי להיות עסק זעיר, כל עוד הוא עומד בקריטריונים הרלוונטיים.

כאשר אנחנו מדברים על "עסק זעיר", הכוונה היא לעצמאי בעל מחזור עסקים שנתי שלא חורג מ-120 אלף ₪, ובמקביל עומד במספר פרמטרים נוספים, כולל ניהול פנקסים קבילים ואי העסקת עובדים, למשל.

על מנת להבין אם אתם עומדים בכל הדרישות, תוכלו להתייעץ עם המייצג שלכם מול רשויות המס או לעיין ברשימת הפרמטרים המוצגת באתר כל זכות וברשות המיסים.

ולמה בעצם ההגדרה של עוסק זעיר יכולה להיות רלוונטית גם לעוסק מורשה? כיוון שגם עצמאים שמוגדרים כעוסק מורשה, ומחויבים להירשם כעוסק מורשה במע"מ, יכולים להירשם במקביל כעוסק זעיר במס הכנסה – כל עוד הם עומדים בכל הקריטריונים.

במילים אחרות, ניתן לקבל מעמד של עוסק זעיר פטור (או עוסק פטור זעיר), אך גם של עוסק זעיר מורשה.

השפעה על בעלי עסקים

מה מהות רפורמת עסק זעיר ומהם היתרונות שלה לעסקים שירשמו כעסקים זעירים? נתמצת את עיקרי הדברים:

– ניכוי הוצאות בשיעור של עד 30% ממחזור העסקאות, ללא צורך בהצגת הוצאות באמצעות איסוף חשבוניות כחלק מהדוח השנתי למס הכנסה. מדובר בעניין שיכול להיחשב כיתרון משמעותי, כיוון שכך מי שרוצה להימנע מאיסוף חשבוניות על הוצאות, יכול לחסוך זמן רב, ובמקביל לשלם מס רק על 70% מהמחזור השנתי (כיוון ש-30% מהמחזור השנתי מחושב לו באופן אוטומטי כהוצאה).

– חלק גדול מהעסקים הזעירים יוכלו להימנע מהגשת דוח שנתי מפורט (1301). לפי עדכון רשות המיסים, משנת המס 2025 עוסקים זעירים יוכלו להגיש דוח מצומצם בתחילת שנה (ולא בסיומה). הדוח יכלול התייחסות לסכום המחזור וההכנסות, בשונה מהגרסה המלאה שכוללת פירוט של כלל הכנסות וההוצאות לניכוי שעל בסיסם מחושב המס.

– חלק גדול מהעסקים יוכלו להימנע מהגשת הצהרת הון.

– עדיין מנסים להבין איך מחשבים מקדמות מס הכנסה? תוכלו להיפרד מהבירוקרטיה. עסקים זעירים לא יחויבו לשלם מקדמות מס הכנסה לאורך השנה. חישובי המס יתבצעו באמצעות מערכת תיאום המס, הדיווח עליהם יתבצע בסוף השנה, ולאחר מכן יבוצע תשלום מס הכנסה מקוון (שיכלול התחשבות בניכוי הוצאות באופן שפורט בסעיף הראשון).

איך להיערך לרפורמת עוסק זעיר?

תחילה, אנו ממליצים לברר אם אתם אכן עומדים בפרמטרים הרלוונטיים. בשלב הבא תידרשו להחליט האם תרצו רוצים להירשם בתור עוסק זעיר. במקרה שאתם בעלי עסק שגובה ההוצאות המוכרות שלו (פרסום ושיווק, ציוד, קופות ומסופים, אינטרנט, חשמל וכדומה) עולה על 30% מהמחזור, ייתכן שתבחרו להישאר בסטטוס הנוכחי.

כמו כן, חשוב לתת את הדעת על כך שעוסק זעיר שמבקש לחזור לסטטוס הקודם, ולא להיחשב כעוסק זעיר, עשוי להידרש להמתין תקופת זמן מסוימת לפני שיוכל לחזור שוב למעמד של עוסק זעיר בעתיד.

פתיחת עוסק זעיר – איך עושים את זה?

הכניסה למסלול החדש מותנית בהרשמה במערכת ייעודית באתר רשות המסים. אזור ההרשמה כולל את המידע הנדרש להרשמה, הסברים מפורטים בנוגע לשימוש ותשובות לכל השאלות הנפוצות – מה ההבדל בן עסק זעיר לעסק רגיל, מהם תנאי הסף לעסק זעיר, הסברים על ההתנהלות השוטפת, תיאום מס, דיווח מסכם ועוד.

לאחר הכניסה לאתר רשות המיסים, יש להגיש בקשה לשינוי סוג תיק ל"בעל עסק זעיר", ולאחר ביצוע המעבר לעסק זעיר, יתקבל אישור במייל או בהודעת SMS על הגדרת העסק כעסק זעיר.

שימו לב כי בהתאם למידע הקיים כיום, מי שישנה את הסיווג שלו במהלך 2024 יהיה פטור מהגשת דו"ח שנתי לשנת המס 2024.

לסיכום

ניכר ששנת 2025 הולכת להביא איתה לא מעט התפתחויות. מדובר במצב שמחייב בעלי עסקים להיערך מראש, ולהכיר לא רק את התשובות לשאלות סטנדרטיות כמו איך פותחים עוסק פטור או מתי משלמים מקדמות מס הכנסה, אלא קצת מעבר.

גם בתקופה המורכבת הזו, רצינו להזכיר שאנחנו ב-Hyp כאן כדי ללוות אתכם לשנה נוספת של מינימום דאגות ומקסימום גדילה וצמיחה.

עם Hyp תוכלו לשלוח חשבוניות דיגיטליות ודרישות תשלום ללקוחות שלכם בקלות, גם אחרי שינויי המע"מ; לקבל מספרי הקצאות לחשבוניות מס בסכומים גבוהים בתהליך פשוט וידידותי; ולפנות יותר זמן לדבר הכי חשוב – העסק שלכם.

לכל שאלה נוספת, צרו איתנו קשר בטופס צור קשר למטה ונשמח לעזור!